Web Map

Geografi perkataan Greek, makna kasar adalah "descripsi bumi" iaitu satu bidang sains tertumpu kepada pengajian tanah-taneh, ciri-cirinya, penduduk dan fenomena Bumi, di mana maklumat selalunya dipaparkan secara permetaan dan grafikal. Untuk dimensi 2D kita ada googlemap dan dalam 3D google earth. Selain google, Mapping API juga boleh diperolehi dari Microsoft Bing Maps, OpenLayers, Foursquare, OpenStreetMap, MapQuest, Mapbox, CartoDB, Esri ArcGIS, Yahoo BOSS PlaceFinder, ...

Samada mampan atau sebalik, pembangunan atas permukaan bumi ini adalah seratus peratus mengisi ruang atau wilayah, kerana semua pembangunan berlaku di suatu tempat tertentu atas muka Bumi, boleh diwakili oleh koordinat x, y dan z. Ianya merentasi sempadan, benua atau seluruh dunia, di mana kepelbagaian data spatial yang penting atau perbezaannya, dalam banyak kes memerlukan perhatian khusus bagi menyediakan petunjuk pembangunan alam sekitar terdahulu, semasa dan hadapan.

BIM digunakan antaranya untuk mendaftarkan maklumat pembangunan infrastruktur manakala GIS dan cartography memperluaskan maklumat/ciri berkait sifat dan kesan kepada bumi.

Contoh App googlemap v2, versi lama dengan broken js, masih boleh dilayar sila klik imej pautan di bawah:

ws Saturday 16 January 2016 - 8:51 pm | | Default
Used tags: ,

One comment

Nota

Note Repair Ubuntu broken packages
http://www.iasptk.com/ubuntu-fix-broken-..

Nota, - 05-04-’16 01:03
(optional field)
(optional field)

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.